Pregătiri pentru deschiderea la public a Domeniul Regal Săvârşin

Domeniul Regal de la Săvârşin va fi deschis publicului începând cu 1 mai. Vă spun sincer, o singură dată am văzut acest domeniu de la Săvârşin, el este astăzi mult îmbunătăţit, renovat. Aici şi-a petrecut foarte mulţi ani Majestatea Sa Regele Mihai şi vă îndemn pe fiecare dintre voi să vă gândiţi să mergeţi la Săvârşin. El poate fi vizitat, este o locaţie aparte, este splendid peisajul acolo, în Săvârşin, în judeţul Arad. Sunt atât de multe elemente de istorie adevărată şi curată românească! Clădirea este splendidă din punct de vedere arhitectonic! Grădina este încântătoare, este foarte mult aer curat! E o destinaţie care cu siguranţă vă va da o stare de bine. Şi pentru că memoria Majestăţii Sale Regele Mihai nu trebuie niciodată pusă în paranteză, nu trebuie să uităm contribuţia extraordinară a acestui om providenţial care a condus România în vremuri extrem de dificile. Îl putem omagia şi în felul acesta, făcându-ne o mare bucurie. E una din cele mai frumoase destinaţii ale României, iar Casa Regală s-a gândit să deschidă larg porţile pentru oricine vrea să viziteze. Dacă vreţi să evadaţi, să mergeţi în natură, să luaţi o porţie sănătoasă, frumoasă de istorie românească, mergeţi la Domeniile Regale de la Săvârşin.


Familia Regală a României a anunţat că Domeniul Regal Săvârşin va fi deschis celor care doresc să îl viziteze începând cu data de 1 mai 2021. Momentul este unul istoric, fiind pentru prima dată de la revenirea Regelui Mihai în România cân Domeniul Regal Săvârşin este deschis publicului larg. Domeniul va fi deschis publicului din 1 mai până la 1 octombrie, în fiecare sâmbătă şi duminică între orele 9 şi 18, aunţă ghidulbanatului.ro. Vizitarea parcului se face în przeenţa unui ghid care îi va introduce pe turişti în culisele Domeniului. Grupuri organizate pot vizita domeniul şi în restul anului precum şi în alte zile ale săptămânii dacă solicită în prealabil pe email sau telefonic o vizită specială. Taxa de acces în Domeniul Regal Săvârşin variază între 5 şi 20 ed lei, existând anumite categorii care beneficiază de reducere. Datele de contact pentru programarea vizitelor pot fi găsite pe site-ul SăvârşinRegal.ro. Pe siteul Domeniului Regal Săvârşin turiştii interesaţi de Domeniul Regal pot citi mesajul Principesei Margareta: ‘Primul lucru care îmi vine în minte când vorbesc despre Săvârşin este armonia castelului şi a parcului. Proporţii frumoase, culori extraordinare, o lumină caldă şi plină, spaţiu şi tihnă. Armonia a fost completată – fără îndoială – de mâna bunicii mele, Regina-Mamă Elena, care a transformat edificiul într-un cămin plăcut, cald şi elegant’, este mesajul Principesei Margareta. Potrivit acesteia, ‘castelul şi parcul de astăzi au, exact ca şi în timpul vieţii Regelui Mihai, un rol de catalizator, de punct vital în dezvoltarea comunităţii, de aceea am şi făcut timp de atâţia ani eforturi să refacem patrimoniul construit şi patrimoniul natural.’

Turiştii care ajung la Săvârşin pot vizita Satul Regal cu cele 8 clădiri care îl compun. Muzeul Regal al Automobilului, aflat în clădrea restaurată a garajului regal, atelierul auto al Regelui Mihai aflat în aceeaşi clădire în care a fost în anii 1940, spălătoria şi călcătoria aflate şi ele în clădirea lor din 1940. Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului – rămasă aceeaşi cuc ea din anii 40, Casa Tehnică şi Magazinul de suveniruri. În afaraă de Casa Ceaiului, celelate clădiri ua fost restaurate cu mijloace proprii, cu materiale şi cu meşteri locali în anii 2011 -2017. Muzeul Regal al automobilului a fost o idee a Custodelui Coroanei. Cu mulţi ani în urmă, chiar la întoarcerea la Săvârşin, Majestatea Sa a spus că această clădire de mari dimensiuni ar merita să fie mai mult decât un garaj. Tot ea a fost cea care l-a rugat pe Regele Mihai să încuviinţeze transportarea jeepurilor de la Versoix la Săvârşin, laolaltă cu întregul atelier auto. În anul 2017 atelierul şi jeepurile au venit la Săvârşin, se arată pe siteul Domeniului Regal.

Parcul Regal, o altă atracţie de la Săvârşin. Turiştii care ajung la Săvârşlin pot vizita şi Parcul Regal, care cuprinde Grădina Ascunsă, Micul Pavilion, Lacul şi Insula, terenul de tenis, aleea lungă, Bolta de glicine. Acest ultim obiectiv a fost ridicat în două etape: în iarna anului 2015 şi în primăvara lui 2016. Glicinele au fost şi ele plantgate în două rânduri, în vara şi în toamna lui 2016. Apoi a fost nivelată poteca de sub boltă şia coeprită cu pietriş alb iar la intrare au fostf puşi doi stâlpi ed piatră veche, găsiţi pe domeniu. După 4 ani, glicinele au crescut şi sunt contopite într-o minunată cunună de flori şi frunze, se mai arată pe prezentarea de pe siteul Domeniului Regal.

În privinţa terenului de tenis, acesta datează din anul 1945. El a fost de multe ori menţionat de Regele Mihai, în momentele în care îşi împărtăşea amintirile despre viaţa la castel. De la bun început, el a fost construit cu materiale simple, naturale, fără să se dorească nici o clipă ostentaţie sau lux. Zgură pe jos, simplă plasă de fier pe gard, un fileu cu suporţi şi două bănci de lemn, aşa arăta el în anul 1945 şi tot aşa arată şi în anul 2021, mai arată Familia Regală.

Istoria Castelului de la Săvârşin prima menţiune a localităţii, confirmată de documente de care dispune Casa Regală, datează din 1769, când satul Soborsin apare în prima ridicare topografică militară a Imperiului Austriei, numită Iosefină. Primul proprietar cert al Domeniului Săvârşin a fost baronul Andras de Foray, născut în anul 1718, probabil la Săvârşin, el a fost funcţionar public în Monarhia Habsburgică şi a ocupat poziţiile de consilier guvernamental şi comisar adjunct de poliţie. Pe 9 iunie 1784, înj timpul răscoalei ţăranilor conduşi de Petre Baciu, Baronul a fost răpit şi ulterior eliberat după negocieri cu autorităţile. Pe 9 noiembrie 1784, conacul a fost incedniat de răsculaţi. În mod sigur, incendiul nu a distrus întreaga clădire, lucru dovedit de faptul că noul conac avea să fie construit doar 2 decenii mai târziu. La incendiu a dispărut însă întreaga arhivă a familiei astfel încât multe dintre detaliile legate de proprietatea şi despre viaţa familiei Foray nu vor fi niciodată cunoscute., Varianta de astăzi a clădirii este rezultatul încă unei transformări executată în anul 1905, când a fost adăugat un etaj pe capetele laterale ale castelului, la est şi la vest. Aceste lucrări au fost făcute de Karoly şi Mari Irma – spital, şcoală şi casă de protocol în comunism. După moartea soţiei sale, contele Kroly Huniadi a fost unicul proprietar al Domeniului, până în 1932. Atunci Antoniu Mocioni de Foeni, un respectat şi influent personaj al Curţii Regale, cumpără Domeniul Săvârşin. Domeniul de la Săvârşin a fost transformat în Societatea Anonimă ‘Corvin’, al cărei acţionar majoritar era baronul Antoniu. Regele Mihai I cumpără proprietatea la 26 martie 1943 (coincidenţa face ca 26 martie să fie şi ziua de naştere a primei fiice a regelui, Majestatea Sa Margareta, în anul 1949). Regele Mihai şi mama sa, Regina Elena, vizitaseră castelul şi proprietatea înainte de a deveni proprietari, ca musafiri ai familiei Mocioni, atât la Săvârşin, cât şi la Bulci. Sub directa supraveghere a Reginei-Mamă Elena, castelul este supus unor lucrări de reparaţii şi modernizare în anii 1943-1945. Din decembrie 1947 până la 1 iunie 2001, Familia Regală a fost absentă de la Castelul Săvârşin, care a fost confiscat de regimul comunist. În cei 54 de ani de confiscare, castelul a servit drept spital, şcoală şi reşedinţă de protocol.


Moderator: Sincer să fiu mi-aş dori să văd colecţia de jeepuri Willis a Majestăţii Sale Regele Mihai. A fost un împătimit al automobilului, a condus până foarte, foarte târziu; la vârsta de 87-88 de ani, călca maşina până aproape de viteza legală şi poate puţin peste. Ştia să repare orice fel de maşină şi era pasionat de acest domeniu auto. Sper să ajungem cu toţii acolo la Săvârşin., Merită!

Sursa: Agerpres

Share your thoughts