Micul Pavilion

Micul pavilion este, împreună cu Grajdul vechi, cea mai veche clădire de pe domeniu. Estimăm că a fost construit în timpul baronului Andras Forray senior, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, sau odată cu ridicarea celei de-a doua variante a clădirii castelului, în 1806-1815.

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu sunt legați sufletește de această construcție, care nu are o mare valoare patrimonială. Apusul de soare aruncă o extraordinară lumină, aproape cinematografică, asupra pavilionului. Și proporțiile lui, mai ales cele două neobișnuite arcade ovale, îi dau eleganță și armonie.

Construcția se află în partea de nord-vest, nu departe de peluza din fața castelului. Cu ajutorul a cinci angajați ai Casei Majestății Sale Regelui, toți localnici, clădirea a fost restaurată în forma inițială. Micul Pavilion păstrează o mare parte din cărămizile și pietrele originale, precum și resturi din grinzile vechi de lemn.

Țiglele de pe acoperișul Micului Pavilion datează din mijlocul secolului al XIX-lea și sunt de proveniență austriacă. Pe peretele interior al pavilionului se află o ceramică tradițională iordaniană, oferită în dar de Principesa Muna Al Hussein, mama Suveranului Hașemit, cu ocazia primei sale vizite la Săvârșin, în anul 2014. Tabloul, foarte frumos și original, cu culori minunat asortate, a fost realizat manual în Atelierul de Ceramică Beit al Bawadi și este făcut din argilă pentru faianță.