Casa ceaiului

Casa Ceaiului este cea mai mare clădire din Satul Regal. Ridicată în secolul al XIX-lea, ea se află la stradă, în dreapta porților principale de intrare pe domeniu. Lucrările de restaurare au început la 5 iulie 2021.

Casa Ceaiului are o suprafață de 300 de metri pătrați, dintre care jumătate sunt alocați Sălii Ceaiului, unde vizitatorii domeniului pot servi cafea, ceai, răcoritoare, gustări și prăjituri. Sala Ceaiului este și un spațiu cultural și educațional, găzduind expoziții, lecții deschise, reuniuni și evenimente publice.

Proiectul de restaurare a fost condus de arhitectul Tudor Emilian Cordoș, de la Alba Iulia, și susținut de Fundația Colecția Familiei Regale a României, căreia Majestatea Sa Margareta i-a încredințat spre folosire clădirea.

Lucrările de restaurare au fost realizate de o companie locală de meșteri constructori, cu sediul în satul Ilteu, din vecinătatea Săvârșinului. Toate materialele originale care au putut fi recuperate vor fi refolosite: bârne vechi de stejar, țigle manufacturate în Imperiul Austro-Ungar, podele de ceramică și de piatră, cărămizi.

O parte a clădirii este consacrată unei bucătării pentru ceainărie și unor spații pentru personal.

Din punctul de vedere al turismului în zonă, funcționarea Casei Ceaiului este importantă. Toată lumea care trece pragul domeniului va dori să aibă o gustare, o prăjitură, o cafea sau un ceai.