Proiecte

Proiecte anuale ale Fundației Colecția Familiei Regale a României

Satul Regal găzduiește Festivalul Național de Literatură Dorel Sibii, aflat sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta.

În anumiți ani, are loc la Săvârșin Cupa Satelor la Oină, organizată de Federația Română de Oină, care a avut drept patron regal pe Regele Mihai, iar în zilele noastre, pe Majestatea Sa Margareta.

Începând cu anul 2021, Satul Regal și Parcul Regal vor găzdui tabere de creație pentru elevi și studenți, pe teme de pictură, sculptură, muzică, turism sau istorie.

Sărbătoarea Crăciunului

În fiecare an, în zilele din Ajunul Crăciunului, Satul regal își deschide porțile și sute de români, din județele țării și din Republica Moldova, alături de alții veniți de departe, din Europa sau America, vin să colinde pe Majestatea Sa și să-și arate, mândri, costumele populare, unele păstrate de generații încoace. Cei care vin sunt de toate vârstele, de la bunici la copii, unii dintre ei aflați în primii ani de viață.

Este o atmosferă de familie, în care fiecare vine pentru a împărtăși un moment de bucurie, de încredere, de afecțiune. Zilele de Ajun petrecute de Familia Regală la Săvârșin în mijlocul românilor au reînceput încă din primul an al întoarcerii regelui la castel, în 2001.

Uneori, grupuri de colindători vin fără vreo programare, bat la poartă și spun, conform tradiției, că au venit cu colindul. Alteori, grupuri organizate (cum ar fi cele de la Cluj-Napoca, prezente în fiecare an), numără uneori mai bine de o sută de persoane. Vin colindători din Deva, de la Timișoara, de la Craiova, de la Oradea și Satu-Mare, alteori din Moldova, dar au venit familii și grupuri mai mici și de la Chișinău, ba chiar și din Germania și SUA. În alți ani vin alba-iulieni, sibieni sau brașoveni, alteori constănțeni sau suceveni.

Concerte la castel

Muzeul Automobilului găzduiește, în unii ani, în seara de 23 decembrie, un concert de colinde. Anii în care au concertat muzicieni ai Filarmonicii din Cluj, Corul Episcopiei Devei și Hunedoarei sau solistul Nicolae Furdui-Iancu, au rămas în memoria săvârșinenilor.

În totalitatea lor, zilele de 22, 23 și 24 decembrie sunt, la castel, un festival al tradițiilor, al costumului popular și al cânturilor de Crăciun.

Pe peluza din fața castelului, chiar în anul 2001, muzicieni de la Filarmonica din Arad au oferit un concert.