Satul Meșteșugurilor

Satul meșteșugurilor este, pentru moment, doar un vis al Custodelui Coroanei. Ca și Principele de Wales, Majestatea Sa Margareta dorește ca meșteșugurile tradiționale să nu dispară. Economic vorbind, aceste profesii nu mai sunt atrăgătoare, dar Săvârșinul a avut, așa cum am arătat în primul capitol, o tradiție puternică în fierărie, potcovărie, tâmplărie, brutărie, împletituri din nuiele, olărit și multe altele.

În ideal, perimetrul de peste drum de intrarea principală pe domeniu, aflat de cealaltă parte a străzii Regina-Mamă Elena, ar putea fi folosit pentru ridicarea mai multor ateliere, ca într-un fel de târg medieval, în care să fie continuată, măcar pe durata sezonului turistic, mai-octombrie, tradiția meșteșugurilor locale.

La Săvârșin are sediul, începând din acest an, Fundația Colecția Familiei Regale a României, care are ca scop restaurarea și conservarea patrimoniului regal, atât cel construit, cât și cel format din obiecte de mobilier sau decorative. Radu Ghină, noul director al fundației, este plin de încredere că organizația va putea atrage în viitor fonduri pentru aceste generoase proiecte, deopotrivă culturale, turistice și istorice.