Casa Ceaiului, la Castelul Săvârșin

Stadiul lucrărilor la 15 septembrie 2021

Acum două luni, au început lucrările la ultima clădire rămasă nerestaurată din Satul Regal (perimetrul de la intrarea pe Domeniul Săvârșin).

Casa, ridicată în secolul al XIX-lea, este cea mai mare din ansamblul Satului Regal și se află, la stradă, în dreapta porților principale de intrare pe proprietate.

Casa Ceaiului are o suprafață de 300 de metri pătrați, dintre care jumătate vor fi alocați sălii de ceai, destinată vizitatorilor domeniului. Aici, ei vor putea servi cafea, ceai, răcoritoare și gustări. Totodată, sala mare va fi și un spațiu cultural și educațional, găzduind expoziții, lecții deschise, reuniuni și evenimente publice.

Proiectul de restaurare este condus de arhitectul Tudor Emilian Cordoș, de la Alba Iulia, și susținut de Fundația Colecția Familiei Regale a României, căreia Majestatea Sa Margareta i-a încredințat spre folosire clădirea.

Așadar, vizitatorii Parcului Regal, Muzeului Automobilului, Magazinului de suveniruri și Atelierului Auto al Regelui Mihai vor putea adăuga, în vizita lor, noua Casă a Ceaiului.

Lucrările de restaurare sunt realizate de o companie locală de meșteri constructori, cu sediul în satul Ilteu, din vecinătatea Săvârșinului.

Toate materialele originale care au putut fi recuperate vor fi refolosite: bârne vechi de stejar, țigle manufacturate în Imperiul Austro-Ungar, podele de ceramică și de piatră, cărămizi.

Amplele lucrări de restaurare a Casei Ceaiului vor fi încheiate la 1 octombrie.

Proiectul arhitectului Tudor Emilian Cordoș
Începutul lucrărilor, la 6 iulie 2021
Începutul lucrărilor, la 6 iulie 2021
Stadiul lucrărilor în luna august 2021
Stadiul lucrărilor în luna august 2021
Stadiul lucrărilor la 9 septembrie 2021
Stadiul lucrărilor la 15 septembrie 2021

Share your thoughts